Cum aleg terenul potrivit pentu constructia casei

CUM ALEG TERENUL POTRIVIT PENTRU CONSTRUCTIA CASEI?!

TEREN CASE TIMIS

Asa cum bine stii achizitia unui teren poate genera multe surprize. De aceea iti recomandam sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • In momentul in care te hotarasti asupra unui teren este bine sa faci o identificare a terenului ( intarusare ) pentru a nu avea surpriza ca terenul achizitionat sa fie in alta parte fata de locul in care v-a indicat proprietarul sau agentia. Din acest motiv este indicat ca inainte sa semnezi orice act, sa mergi impreuna cu un topometrist si cu vanzatorul la teren, pentru a se putea verifica daca datele din acte sunt identice cu cele de pe teren
  • Solicita Certificatul de Urbanism de la primarie pentru construire, nu de informare.  Pentru a putea sa construiesti pe un teren, acesta trebuie sa fie intravilan si sa nu aiba restrictii pt a construe o casa. In certificate aveti detalii legate de avizele necesare construiri pt care sa va interesti de la un architect daca denude si in cat timp se obtin. Mai aveti detalii legate de procentul de construire, ce distante minime trebuie lasate pe toate laturile terenului iar in momentul in care aveti aceste date va puteti da seama daca se poate construe casa dorita.  Este recomandat sa mergeti personal la biroul de urbanism, sa spuneti arhitectului ce vreti sa faceti iar arhitectul sa va spuna daca se poate. El stie cel mai bine.
  • Asigura-te ca ai utilitatile in fata parcelei, altfel ai sanse mari sa ai costuri foarte mari si sa astepti ani de de zile pana cat le vei avea. Costurile pentru extinderile de retea fie ca e vorba de curent, gaz, apa, sunt foarte mari.Sunt situatii in care cei de la primarie aproba construirea dar intampinati obstacol cum ar fi de exemplu, sunt stalpi de inalta tensiune in apropierea terenului iar institutii cum ar fi E-on,Enel, mediu, CFR………. nu elibereaza avizul de amplasament fara de care nu se poate construi.
  • Cere parerea unui geotehnician pentru a afla natura geotehnica a terenului, sau alte detalii extrem de importante despre acesta. Este adevarat, un topometrist si un arhitect pot sa fie destul de costisitori, insa mai bine pierzi niste bani la inceput decat sa pierzi mult mai multi ulterior pentru lucrari de sustinere a terenului;
  • Acorda atentie retelelor edilitare care trebuie sa fie in fata terenuli sa sa aflati in ce conditii va puteti bransa la ele si daca trebuie platite taxe dentru utilitati proprietarului retelei. Daca vedeti utilitatile in fata parcelei nu inseamna ca va puteti bransa la ele deoarece pot fi de exemplu retele private al caror proprietar fie nu va lasa sa va bransati, fie cer sume de bani fabuloase. Daca nu sunt utilitati in fata parcelei iar cel care vinde terenul spune ca vor ajunge curand trebuie verificat acest lucru. S-ar putea sa nu ajunga nici odata sau va trebui sa trageti Dv retelele care au costuri foarte mari. Cu siguranta vei dori sa iti bransezi locuinta la curent electric, la apa curenta, la gaze si la internet imediat dupa finalizare. Daca terenul nu are un acces facil la acestea, nu puteti locui in casa
  • Acorda o atentie deosebita vecinatatilor. Este bine sa verifici daca sunt scoli in apropiere, magazine sau transport in comun.
  • Acorda atentia eventualelor litigii pe care le poate avea terenul. Nu achizitiona terenuri ce nu au fost dezbatute de mostenitori sau terenuri ipotecate, deoarece s-ar putea sa ai probleme ulterioare. Poti verifica toate aceste lucruri in cartea funciara;
  • Inainte sa incepi cautarea terenului e important sa stii cum ai vrea sa arate casa. Cu cat terenul este mai mic, cu atat vei fi mai constrans sa iti asezi casa intr-o anumita pozitie si sa te orientezi spre o casa mai simpla ca si design.

Interesati-va despre zona in care vreti sa cumparati!

Este bine sa va opriti asupra unei zone si sa va ganditi dacă v-ar placea să locuiți acolo. În felul acesta veti restrange cautarea lotului potrivit și nu va mai fi nevoie sa alergati prin toate partile orasului. Un alt aspect important este sa incercati sa aflati cat mai multe detalii despre zona respectiva si despre proiectele locale de infrastructură pe care Primaria le are în derulare sau care urmeaza sa fie implementate.

O zona aflata în plina dezvoltare, unde se ridica constructii noi poate fi un plus, dar și un minus pentru ca este recomandat ca aceasta sa fie una strict rezidentiala, unde este permis un regim redus de înaltime. În felul acesta, veti evita riscul ca pe viitor sa va treziti cu un bloc langa casa.

 

RETINETI:

Suprafetele de teren mai mici de 150 mp sunt declarate neconstruibile si nu pot beneficia de autorizatie de construire, decat pentru consolidarea imobilului deja existent pe aceasta suprafata si daca este construita din zidarie. Totodata, daca deschiderea stradala este mai mica de 10 – 12 m, este necesara elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

DCIM100MEDIADJI_0321.JPG

By |2022-09-23T09:26:05+03:00septembrie 23rd, 2022|Articole|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Go to Top